1/10/20

Posted by Μανόλης Κωνσταντάκης Tid Tripper On 1.10.20


Μου αρέσουν πολύ οι κόκκορες, εκτός κι αν με ξυπνάνε μέσα στο άγριο χάραμα. Εκεί, τους οραματίζομαι κρασάτους. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα κι αυτό.Μερακλήδικο, νόστιμο και λίγο μπελαλίδικο.

ΥΛΙΚΑ

(για 4-8 άτομα, αναλόγως πόσο τρώνε)

1 κόκορας κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής 2,5 με 3,5 κιλά κομμένος σε μερίδες (αν δε μπορούμε εμείς το ζητάμε από το κρεοπώλη)

3 μεσαία κρεμμύδια ξερά (1 για τη μαρινάδα)

3 -4 σκελίδες σκόρδο (1 για τη μαρινάδα)

3 πιπεριές Φλωρίνης

3 πιπεριές κέρατο

1 μελιτζάνα λευκή Σαντορινιά

½ κονσέρβα μανιτάρια

2-3 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένες)

1-2 φύλλα δάφνη

2-3 μπαχάρια

Μερικοί κόκκοι πιπέρι

Αλάτι, Πάπρικα, κάρυ, θυμάρι 2-3 ξυλαράκια κανέλλα (1 για τη μαρινάδα) σκόνη κανέλλα κατά βούληση.

2 κουταλιές σούπας μπαλσάμικο,

1 κουταλιά ζάχαρη μαύρη,

1-2 κούπες λάδι (ανάλογα το κόκορα)

½ κονσέρβα πελτέ

Κέτσαπ

10 τοματίνια

1 μπουκάλι λευκό κρασί του γούστου σας (το μισό για μαρινάδα, 1 ποτήρι για το σβήσιμο στο τέλος και το υπόλοιπο το πίνουμε κατά τη διάρκεια της ιεροτελεστίας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Μαρινάρουμε τα κομμάτια του κόκορα 24 ώρες στο λευκό κρασί με ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και 1-2 σκελίδες σκόρδο, . Μέσα ακόμα το 1 φύλλο δάφνης πιπέρι, πάπρικα, τη κανέλα . ΟΧΙ αλάτι, σφίγγει το κρέας

Την άλλη μέρα αφού βγάλουμε τα κομμάτια από τη μαρινάδα λίγη ώρα πριν να στραγγίξουν, σε μεσαία με δυνατή φωτιά τα σωτάρουμε στο λάδι με μπαχαρικά μέχρι να ψιλοροδίσουν. Καλό να έχουμε αντικολλητικό σκεύος με χοντρό πάτο. Μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε και στο ίδιο λάδι (συμπληρώνουμε αν χρειαστεί) σοτάρουμε με την εξής σειρά : κρεμμύδια, πιπεριά, μελιτζάνα μπέικον, μανιτάρια, τοματίνια κομμένα στα 2.

Στο μεταξύ σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το πελτέ με τη κέτσαπ, το μπαλσάμικο, τη ζάχαρη και λίγο λάδι, μέχρι να ενωθούν. Στη συνέχεια αδειάζουμε το μπόλ στα λαχανικά και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να πάρουν βράση, 20-30 λεπτά. ΤΩΡΑ ρίχνουμε το αλάτι.

Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα . Τα αφήνουμε 1 με 1,5 ώρα (ανάλογα το πτηνόν και τη σκληρότητα αυτού) και 5 με 10 λεπτά πριν το τέλος, σβήνουμε με το κρασί. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ηρεμήσει.

Από δίπλα ότι τραβάει η ψυχή σας, από πατάτες τηγανητές, χυλοπίτες, μακαρόνι χοντρό κ.λ.π.

Το βασικό είναι ο κόκορας…
Καλή όρεξη


Μ.Κ.


0 Kommentare:

Δημοσίευση σχολίου