30/9/20

Posted by Μανόλης Κωνσταντάκης Tid Tripper On 30.9.20

 


The winter is coming και μαζί του φέρνει αγαπημένες γεύσεις των παιδικών μας χρόνων. Μια από αυτές είναι και τα γιουβαρλάκια, τα οποία όμως τα φτιάχνω λίγο διαφορετικά από τη παραδοσιακή συνταγή. Η δοσολογία που αναφέρεται είναι για 4 σαν και μένα ή για 8 κανονικούς ανθρώπους. Επίτηδες δεν αναφέρω χρόνους μαγειρέματος, μια που αυτοί είναι σχετικοί, πάντως υπολογίστε γύρω στα 60’ πάνω κάτω, αν είστε εξοικειωμένοι με το άθλημα, αλλιώς έχετε πρόχειρο το κατάλογο από κανένα σουβλατζίδικο.

ΥΛΙΚΑ:
2 φλιτζάνια τραχανά ψιλοκομμένο (προτιμώ το γλυκό)
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά από λάπα
½ κιλό προβατίσιο
1 μπολ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 200 γρ.)
4 πατάτες μεγάλες
8 καρότα μέτρια
2 κρεμμύδια μεσαία
2 σκελίδες σκόρδο
2 πράσα (χωρίς τα φύλλα)
1 σελινόριζα όχι πολύ μεγάλη
1 χούφτα μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι πάπρικα
1 κουταλάκι κάρυ
4 μοσχοκάρφια
Μπούκοβο (εάν θέλετε)
Αλάτι, πιπέρι (όσο θέλετε).
1 αυγό
1 λεμόνι (παραπάνω αν είναι μικρό ή δεν έχει αρκετό χυμό)
½ φλιτζάνι λάδι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Βάζουμε για περίπου 10’ τον ψιλοκομμένο ή ψιλοκοπανισμένο τραχανά σε μπολ με λίγο νερό να μαλακώσει.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα. Τις πατάτες τις κόβουμε σε κομμάτια (4 ή 8 ανάλογα το μέγεθος) το ίδιο και τη σελινόριζα, τα καρότα στα 2. Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε κομμάτια περίπου 2 εκατοστά. Καρφώνουμε τα μοσχοκάρφια στα κρεμμύδια. Πλένουμε πολύ καλά και καθαρίζουμε τα λαχανικά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα, μέχρι τη μέση να βράσει. Μέσα ρίχνουμε το μισό κάρυ και πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις πατάτες τα καρότα, τη σελινόριζα, τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδο.
Ταυτόχρονα ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά σε μπολ μαζί με τον κιμά (μοσχαρίσιο και προβατίσιο) και ζυμώνουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά τα υλικά και να γίνει ενιαίο το μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τραχανά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Μόλις ετοιμαστεί η ζύμη, την αφήνουμε 5’ να ξεκουραστεί και ζυμώνουμε ακόμα λίγο. Είναι έτοιμη πια. Πλάθουμε τα μπαλάκια και τα βάζουμε σε μπολ με αλεύρι κουνώντας το μέχρι να καλυφθεί όλη επιφάνεια από κάθε μπαλάκι. Όταν να πλάσουμε όλη τη ποσότητα, τα ρίχνουμε προσεκτικά μέσα στη χύτρα και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση και προσθέτουμε το λάδι και το μπούκοβο (όσο και αν θέλουμε.
Ταυτόχρονα χτυπάμε το αυγολέμονο (προσωπικά δε ξεχωρίζω ασπράδι από κρόκο, είναι πιο νόστιμο με ολόκληρο το αυγό).

Μόλις ετοιμαστεί κάνουμε τη γνωστή διαδικασία με το αυγολέμονο (ξέρετε κουταλιά κουταλιά ζωμό στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνέχεια να μη κόψει κλπ). Έχουμε σβήσει τη φωτιά(μάτι) κουνάμε τη κατσαρόλα μερικές φορές με το αυγολέμονο που προσθέσαμε να «δέσει» το φαγητό, το αφήνουμε 5’ ακόμα και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη…

Μ.Κ.

0 Kommentare:

Δημοσίευση σχολίου